Foursquare Türkiye’yi Twitter üzerinden takip ediyorsanız, geçen ay paylaştığımız tweet’imiz dikkatinizi çekmiştir. İstanbul’daki ‘Trending’ mekanların sayısı, dünya genelindeki diğer büyük şehirlere karşı oldukça önde olduğundan bahsetmiştik. Bu durum Foursquare’in de dikkatini çekmiş olacak ki yaklaşık bir ay kadar önce Foursquare’in resmi topluluk ekibi bizlere ulaştı. Şehir rozetleri projelerinden bahsederek önerilerimize açık olduklarını belirttiler. Foursquare’in dünya genelinde yoğun olarak kullanılan şehirler arasında İstanbul’un da yer aldığını ve bazı şehirlere özel rozetlerin tasarlanacağı müjdesini verdiler.
Mekanların Belirlenmesi
Bu haber üzerine yazar ve Superuser ekibimizle bir çalışma başlatarak önerilerimizi ortak bir doküman üzerinde Foursquare ekibiyle paylaşmaya başladık. Mekan önerileri, İstanbul’u temsil eden makanlar, badge tasarımı önerileri gibi birçok konu üzerinde yazıştık. Rozet İstanbul üzerine kurulu olacağı için önerilen mekanlar hem Avrupa hem de Anadolu yakasında olması büyük önem taşıyordu. Tabii önerdiğimiz mekanların belirli kriterler dahilinde olması gerekliydi.
Seçilecek mekanların tümü gelir düzeyi yüksek ve pahalı mekanlardan oluşmaması gerekiyordu. Ayrıca Türk kullanıcıların check-in alışkanlıklarını da unutmamak ve kullanıcı kültürlerini de dikkate almak gerekiyordu. Herkesin bildiği gibi Türkiye’de açıkhavada oldukça fazla check-in yapılıyor. Türkiye’deki en çok check-in yapılan yerin Bağdat Caddesi olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle listede Boğaz Köprüsü, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi, Kadıköy gibi açıkhava mekanlarının oldukça fazla olduğunu görmüşsünüzdür. Açıkhava mekanlarının yanısıra yaz kış demeden gittiğimiz Alışveriş Merkezlerini de unutmamak gerekiyor…
Mekan Listesinde Bulunan İşletmeler
Kitchenette, Happy Moon’s, Hamdi Restaurant, Mano Burger, Kızılkayalar gibi mekanlar da Bosphorus rozeti listesinde bulunuyor. İşletmelerin bulunduğu mekanlar listede çeşitlilik olması açısından eklendi. Sonuç olarak gittiğimiz yerler arasında sadece Açıkhava mekanları ve Alışveriş Merkezleri bulunmuyordu. Farklı kategorilere sahip mekanların da olması gerekiyordu. Bu mekanların seçimi kullanıcılar tarafından en çok check-in yapılan mekanlardan oluşuyordu.
Örneğin Mano Burger Amerikan kültürünü yansıtıyor ama bir o kadar da sıkça ziyaret edilen popüler mekanlar arasında. Mano Burger’in Avrupa ve Anadolu Yakası olmak üzere iki farklı şubesi bulunuyor. Bu durumda ilk açılan şubesini listeye eklemek daha mantıklı geliyor. Kızılkayalar ise kendine özgü has ıslak burger’i ile İstanbul’da kült olmuş mekanlardan. Ayrıca 24 saat açık olması da önem taşıyor. İnsanlar gece kulüplerinden çıktığında genelde uğradıkları mekanlardan biri. Bu nedenle Kızılkayalar’ın her iki şubesinin de listeye eklenmesini önerdik.
Listeye eklenen işletmelerden herhangi bir ücret alınmadı. İlerde farklı kurgularla işletmeler reklam verecek mi diye soracak olursanız, açıkçası bu sorunun yanıtını bilmiyoruz ama neden olmasın?! Mesela X bir markanın şubelerinin bulunduğu bir liste oluşturulabilir. Ardından bu listeyi takip eden kullanıcılar o markanın üç farklı şubesinde check-in yaptığında markanın rozetini kazanabilir. Benzer birçok kurgu da düşünülebilir…
Tabii ki bu liste bazı kişiler için yetersiz gelebilir. Bizler de listede daha fazla mekanın olmasını isterdik ama eklenecek mekanların da bir sınırı vardı. Paris ve Londra’nın listesine baktığınızda mekanların ortalama aynı sayıda olduğunu göreceksiniz.
Rozet İsmi ve Temsili Görsel Önerileri
Rozet İstanbul’u temsil edeceği için Eurasia gibi daha geniş bir alanı kapsayan isimler olmaması gerekiyordu. Biz yine de bu isim önerilerini açıklayıcı bilgiler eşliğinde yaptık. Yapılan öneriler arasında Yedi Tepe veya Eastanbul gibi isimler de vardı.
Temsili görsel için ise İstanbul’un simgelerinden Boğaziçi Köprüsü, İstanbul Boğazı, Yedi Tepe, Galata Kulesi, Kız Kulesi ve martı gibi sembolleri açıklayıcı bilgilerle birlikte belirttik.
Mekan Listesi, Rozet İsmi ve Temsili Görselin Karar Süreci
Tüm bu önerilerimizi Foursquare ekibiyle paylaşırken sürprizin bozulmaması için yazışmalar büyük bir gizlilik içinde yürütülüyordu.
Biz önerilerimizi yaptıktan sonra karar süreci tamamen Foursquare ekibi tarafına bırakıldı. Mekan listesi, rozet ismi veya temsili görsel seçimlerinden haberimiz yoktu. Aynı durum rozetin yayınlanma tarihi için de geçerliydi. Bu yüzden rozetin ne zaman yayınlanacağını bilmiyorduk. Birkaç gün önce çok yakında yayınlanacak haberini almıştık.
Rozet Cuma Akşamı Yayınlandı
Cuma akşamı Bağdat Caddesi’nden check-in yaptığımda tesadüfen rozeti kazandım. Rozetin üstündeki görsele uzun uzun baktım ama ilk etapta rozetteki obje hakkında hiçbir fikrim yoktu. Kısa bir süre sonra bunun bir fes olduğunu anladım ve hemen ardından kullanıcılardan haklı olarak tepkiler gelmeye başladı. Bu tepkiler sadece bize değildi. Foursquare’e Twitter’dan mention gönderiliyor ve blog post’unun altına yorumlar geliyordu.
İstanbul rozetini Paris ve Londra’nın rozetleriyle kıyasladığımızda üzerindeki fesle kesinlikle İstanbul’u temsil etmiyordu. Bununla ilgili Cuma gecesi bir Tweet paylaşmıştım.
Ayrıca Facebook sayfamızdaki yabancı kullanıcılar da rozette bulunan objeye bir anlam veremeyerek bombaya bile benzettiler.
Rozet Krizi
Vakit kaybetmeden Foursquare ekibine ulaşarak İstanbul’un çok eski bir şehir olduğunun doğru olduğunu ama aynı zamanda modern, kozmopolit ve büyük bir şehir de olduğundan bahsederek, rozetin üstündeki fes görselinin İstanbul’u temsil etmediğini yazdık. Konuyla ilgili çeşitli ayrıntılar vererek Şapka ve Kıyafet Devrimi’ni örnek olarak gösterdik.
Saniyeler içerisinde yanıt geldi ve sorun üzerinde çalıştıklarını belirttiler. Hızlı bir şekilde geri dönmeleri ve konuyla hemen alakadar olmaları kendi platformlarına ve Türkiye’deki kullanıcılara ne kadar önem verdiklerinin bir kanıtı oldu.
Anna Frenkel – Foursquare – Pazarlama Müdürü
Ekiple yazışmalarımız devam ederken bir yandan da kendi içimizdeki yazar ve Superuser ekibiyle konuyu tartışıyor ve İstanbul’u en iyi temsil eden sembolün Boğaz Köprüsü olduğunu düşünüyorduk. Fakat Foursquare ekibinden rozette benzersiz bir sembol kullanılması gerektiğini ve dünyada Boğaz Köprüsü’ne benzer birçok köprünün olduğunu söylediler. Bunun üzerine Ayasoyfa ile ilgili ne düşündüğümüzü sordular. Ayasoyfa’nın sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer aldığını ama görünüm itibariyle dünyadaki diğer camiilerle karıştırılabileceğinden bahsettik. Ayasofya gibi önce kilise, sonra camii ve şu anda müze olarak kullanılan bir yapının stratejik açıdan problem olabileceğini de düşünüyorduk. Türkiye’deki kullanıcılardan belli bir kesim, Ayasofya’nın ilk olarak klise olduğunu varsayarak Foursquare tarafından bilinçli olarak seçildiğini düşünebilirdi. Bu gibi hassas ihtimalleri de gözönünde tutarak Galata Kulesi ve Kız Kulesi’ni önerdik.
Galata Kulesi’nin de birçok benzeri olduğundan ve diğer kulelerle karıştırılacağından dolayı rozette kullanılacak obje olarak Kız Kulesi seçilerek rozet güncellendi. Tüm gelişmeler rozet yayınlandıktan sonra ortalama 3 saat içinde oldu.
Konuyla ilgili Foursquare ekibi Tweet ve blog’unda bir düzeltme yayınladı. Böylece rozet krizi de başarılı ve hızlı bir şekilde atlatılmış oldu.
İstanbul’un da Bir Rozeti Oldu!
Sonuç olarak bizlerin de bir rozeti oldu. Paris ve Londra gibi şehirlerin yanında İstanbul’un da olması insanı ister istemez gururlandırıyor. İstanbul’un tüm dünyadaki önemi Foursquare tarafından bir kez daha ispatlanmış oldu. Bu rozetin Türkiye için bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Yakında Türkçe dil desteği ve çeşitli kategori düzenlemeleri de olabilir.
Bosphorus Rozetini Nasıl Kazanılır?
Rozeti kazanmanız için seçili mekanların 5 tanesinde check-in yapmanız yeterli olacaktır. Detaylar için Damla’nın hazırladığı Foursquare gururla sunar: Bosphorus Badge! başlıklı yazımıza gözatabilirsiniz.
istanbulun bir rozeti olması bizi çok mutlu etti, endonezyalı jumper ları bağdat caddesi, istiklal caddesi gibi yerlerde görmekte ayrı bir komediydi
Teşekkürler :)
Ankara’nın da bir rozeti olsa ne iyi olurdu…