İzmir’in yetiştirdiği az ama öz sosyal medya uzmanlarından Işıl Yılmaz ile Foursquare üzerine ufak bir söyleşi yaptık.
Sosyal medyacılar ve internet ünlüleri ile Foursquare üzerine yapacağımız mini röportajlar serisinin ilk kurbanı olarak seçtiğimiz ve bizi kırmayan Işıl Yılmaz sorularımıza çok samimi ve içten cevaplar verdi.
Işıl Yılmaz Google AdWords sertifikalı iş ortağı AdresGezgini‘nde aktif olarak çalışmakta ve O da bizler gibi internet teknolojileri ile insan ilişkilerinin bir araya geldiği sosyal medya araçlarını kullanıp hakkında araştırmalar ve sunumlar yapmakta. Kendisi aynı zamanda İzmir bölgesinde de sıkı bir Foursquare kullanıcısı.
1. Foursquare’i ne kadar süredir kullanıyorsunuz? Siz de dâhil olmak üzere sizce kullanıcılar neden check-in yaparak başka insanlara nerede olduğunu bildirmek istiyor?
Şimdi kontrol ettim Foursquare geçmişimden, tam 129 gün olmuş. Aslında daha fazla olması gerekiyor. Bir yanlışlık olmalı :/
Hayır, hayır. Bir yanlışlık yok. Ben, bizzat kendim, reddettim Foursquare kullanmayı ilk zamanlarda. Kendimce haklı gerekçelerim vardı. “Tüm yaşantımı paylaşıyorum bari gittiğim yerler bana kalsın” diye düşünmüştüm. Sonra, bunu bir oyun gibi görmeye başladım. Her gittiğim yere bir iz bırakıyorum, takip etmek istediklerimin nerede olduğunu biliyor ve onların önerilerine göre kendi yolumu çiziyorum. Bu bir anlamda iyi de oluyor. Yani, negatife odaklanmadığınız, kafanızda felaket senaryoları yazmadığınız sürece oyun oynamanın keyfini çıkarabiliyorsunuz.
Benim tek haklı gerekçem bunu oyun gibi görüyor olmam. Bir mekânın “mayor”lüğünü birinden alınca seviniyorum, kazanmış oluyorum. Aynı şekilde kaybedince de üzülüyorum. Fakat geriye kalan 8 milyondan fazla insanın neden Foursquare kullandıklarına dair uzunca bir “çoktan seçmeli cevap listesi” oluşturabiliriz. Mesela, dedikodu ihtiyacı olabilir. Kim, nerede, ne yapmış? Hepimizin hoşuna gider, başkalarının hayatlarını izlemek. Diğerleri ile aynı yerlere gittiğini göstermek olabilir. “Ben de onlardan biriyim, X’in check-in olduğu bara gidiyorum, Y’nin check-in olduğu restaurantta yemek istiyorum. Artık ben de o gruba aidim.” Ya da sosyal çevrenin önerdiği mekânları tercih etmek veya yeni insanlarla tanışmak olabilir.
Bu konuda yapılmış sosyolojik araştırmalar da var. Mesela early adopters dediğimiz moda belirleyicileri arasında bir çalışma yapılmış. 6 kişilik bu gruba neden lokasyon bazlı servisleri kullandıkları sorulmuş. Cevaplar çok ilginç. Mesela, gruptan iki kişi uzaktaki sevgililerini takip etmek için kullandığını söylemiş. Aslında hiç tahmin edemeyeceğimiz cevapları olabiliyor bu sorunun :)
2. Foursquare’in size göre en heyecan verici ve eğlenceli yönü nedir?
Bazen kendimi köşe kapmaca oyunu oynuyormuş gibi hissediyorum. Hiç tanımadığım insanlarla aynı mekandaysam eğer gözlerim profil fotoğraflarından aşina yüzler arıyor :)
Puanlama sistemi de insanı gaza getiren başka bir özellik. Mesela check-in olacağım mekanın mayorü arkadaşımsa önce onun check-in olmasına izin veriyorum ki BFF point alabileyim. :) Çok çakalım.
3. Check-in yaptığınız mekânlarda diğer kullanıcılar tarafından bırakılan tavsiyeleri sizin tercihlerinizi etkiliyor mu? Daha önce bulunduğunuz mekanlar hakkında ipuçları bırakır mısınız ya da bırakılan ipuçları ile keşfettiğiniz mekanlar oldu mu?
Kesinlikle. Eğer gitmek istediğim yer hakkında olumsuz bir yorum yapıldıysa ve oraya gidişim çok elzem değilseyse iptal edip başka mekan arıyorum. Check-in olduğum yerde yemek seçerken de muhakkak tiplere bakıyorum ve hemen her check-in olduğum yere tavsiye bırakıyorum.
Sosyal medya aslında biraz da yakın çevrenizin ve tanıdıklarınızın tavsiyeleri ile hareket ettiğiniz platformlar bütünü. İnternette milyarlarca seçeneğiniz var. Google’da sadece “İzmir restoranları” diye arama yaptığınızda 2 milyona yakın arama sonucu çıkıyor karşınıza. Seçeneğiniz çok ama hepsini tek tek taramak için vaktiniz yok. Sosyal medya burada devreye giriyor işte. Benzer fikirlere, beğenilere sahip kişilerin önerileri sizin işinize daha çok yarar değil mi? O yüzden Foursquare’de tavsiyeler önemli.
4. Tanımadığınız insanlardan gelen her arkadaşlık teklifini kabul ediyor musunuz? Sizce check-in yapmak özel hayatın ifşası ya da takip edilip taciz edilmeye bir tehlike mi? Ne sıklıkla ve neden “silent check-in” yaparsınız?
Ben işim gereği tanımadığım kişilerin tekliflerini kabul ediyorum. Ama çok fazla talep geliyor ve sürekli takip edemiyorum. O yüzden ara ara 200 kişi ile aynı anda arkadaş olduğum doğrudur. :)
Bazen tedirgin oluyorum açıkçası, o yüzden özellikle şehir içindeysem, örneğin Alsancak gibi, mekandan ayrılırken ya da ayrılmaya yakın Check-in oluyorum. Kendimce bir önlem almış sayılıyorum, bu benim geliştirdiğim bir yöntem ama şimdi düşününce çok saçma geldi. Hehe!
Yani, bana zarar vermek isteyen biri varsa hakkımda birçok şey de biliyordur. En basitinden çalıştığım yeri. Dolayısıyla Foursquare üzerinden beni takip etmesine gerek kalmaz, illa ki bulur.
Ama benim Foursquarede dikkatimi çeken bir şey var ki o da çoğu insanın evini, yazlığını venue olarak açmış ve oranın mayoru olmuş olmaları. Bu biraz sakıncalı. Evimin mayoru olmaya karşıyım! :)
Silent Check-in yapmaya da çok ihtiyaç duymuyorum, o yüzden sıklığı hakkında bir istatistik sunamıyorum size.
5. Sizce Foursquare, Türkiye’de kurumlar ve şirketler tarafından ne kadar aktif kullanılıyor? İleriki zamanlar için ülkemizde önemli bir reklam ya da pazarlama aracı olabilir mi?
Foursquare çok yeni bir site. Daha doğrusu lokasyon bazlı servislerin tarihi çok yeni. Dolayısıyla Türkiye’de bu konuda çok fazla çalışma yapıldığını düşünmüyorum. Kullanan firmalar da hakkını veremiyorlar bence. Çok doğru kullanan markalar da var, bir elin beş parmağını geçmez. Ama venuelerin çoğu kullanıcılar tarafından açılmış ve sahipsiz kalmış, yalan yanlış bilgilerle dolu.
Oysa özellikle otel, cafe, restoran, butik mağazalar gibi işletmeler bu servisten çok fayda sağlayacaktır. Zaman içindeFoursquare kullanımı arttıkça ve kullanıcılar bilinçlendikçe elbette markalar için çok önemli reklam ve pazarlama aracı olacaktır diye düşünüyorum.
6. Bir işletme sahibi olsanız (ya da sahibi iseniz) Foursquare’de yer almayı düşünür müydünüz? Neden?
Elbette! Şu anki sosyal medya bilincimle bir mekan işletiyor olsam sosyal internetin sunduğu nimetlerden sonuna kadar faydalanmak isterdim.
Artık hepimiz internet kullanıyoruz. Yenilikleri internetten takip ediyoruz, alışveriş yapıyoruz, internetten sosyalleşiyoruz. Çok açık ki insan toplulukları neredeyse reklam ve pazarlama orada. Dolayısıyla foursqaure işletmelerin, özellikle de küçük işletmelerin kendi reklamlarını yapmaları için bulunmaz bir nimet. Üstelik ücretsiz ;)
7. Facebook’un Foursquare’e alternatif olarak ortaya çıkardığı Facebook Places özelliğini Foursquare karşısında başarılı buluyor musunuz? Bir rakip olabilir mi?
Facebook Places’i tek başına, bir lokasyon bazlı servis olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. O, Facebook’un sunmuş olduğu bir uygulama sadece. Arkadaşlarınızı etiketleyebiliyorsunuz. Bu özelliği ile son derece makbul. Ama Foursquare’e rakip olabileceğini çok düşünmüyorum.
8. Sizce Foursquare sosyal ağlar içinde kalıcı bir yere mi sahip, yoksa gelip geçici bir heves mi?
İlk soruda insanların neden bu tarz lokasyon bazlı servisleri kullandıklarını yanıtlamaya çalışmıştım. Dedikodu, gözetleme ve merak gibi ilkel isteklerimiz devam ettiği sürece bence Foursqaure kalıcı olacaktır.
9. Foursquare ve Foursquare Türkiye hakkında eklemek istedikleriniz.
Foursquare Türkiye çok güzel çalışıyor. Çabalarını çok takdir ediyorum. Sorulara son derece açık yanıtlar veriyorlar ama zaman zaman yeterli olamadıklarını düşünüyorum. Bu onların değil Foursquare’in bilinçsiz kullanıcılarının suçu. Son derece özensiz açılmış venueler, shout eder gibi yer eklemeler çok çirkin. Duraktaki sırasını, metroda oturduğu koltuğu, eve dönüş yolunu venue olarak açan insanlar olduğu sürece düşüncem değişmeyecek :)
Buna bir çözüm bulunmalı, belki gönüllü adminler olabilir. Bu venueleri temizleyebilirler. Bilemiyorum.
Yine de, çok güzel kafalar bunlar. Sevgiler.
“Gönüllü adminlik” fikrine gönülden katılıyorum :)
“Gönüllü adminlik” derken bu işi zaten Superuser’lar yapmakta. Eğer Superuser’ların supervisor’u da olursa olay biraz daha ciddiyete biner. 4sq’nun kullanıcıları bu kadar sıkan bir hizmet olması da istenmez.