Foursquare ve Facebook Places karşı karşıya

Foursquare ve diğer benzer yer bazlı sosyal paylaşım sitelerinin artan popüleritesini gören Facebook, son 1 yıldır Facebook ile entegre bir şekilde çalışan Facebook Places üzerinde çalışmalarını sürdürmekte. Peki bu yeni servis, Foursquare’in tahtını sarsabilecek mi? Yoksa başarısız olup Facebook’un içinde kaybolup gidecek mi? İşte artıları ve eksileri ile Foursquare ve Facebook Places’ı sizin için kıyaslıyoruz.

Bir Türk olarak ilk göze batan farklılık Places’ın Türkçe, Foursquare’in ise henüz hala İngilizce olması.

Facebook Places’ın en büyük avantajı 500 milyonu aşkın kullanıcının ekstra hiçbir kayıt yapmadan bu hizmetten yararlanabilmesi. Eğer GPS’li mobil bir aygıta sahip iseniz, aygıtınızın Facebook uygulaması ile ya da mobil Facebook sitesinden kolaylıkla bu servise ulaşabiliyorsunuz. Ancak Foursquare’de mobil uygulama ya da mobil site üzerinden telefon numaranız ya da epostanız ile üye olmanız gerekiyor. Mobil uygulama olarak da en çok kullanışlı olanları iOS ve BlackBerry uygulamaları ne yazık ki. Foursquare Symbian uygulaması daha henüz çok zayıf ve geliştirilmekte.

Facebook Places ile bütün Facebook’taki arkadaşlarınıza nerede olduğunuzu duvarınız üzerinden fotoğraf paylaşır gibi ister istemez paylaşabiliyorsunuz. Nerede olduğunuzun havasını Facebook’a giren arkadaşınızdan tutun, ninelere kadar atabilirsiniz. Ancak Foursquare’de sadece üye olan ve sitesini ziyaret eden ya da uygulamasına bakan arkadaşlarınıza iletebiliyorsunuz. Ayrıca “Off the grid” olarak check-in yaptığınızda konum belirtmeme seçeneğiniz de bulunuyor.

Ama nerede çokluk orada sorun Facebook Places için de geçerli. Kullanmayı bilen bilmeyen bir çok insan olduğu için herkes kendi evini, kendi odasını mekan olarak eklemiş durumda olabiliyor. Bu da mekan kirliliğine sebep oluyor. Olur olmadık bir yerde karşınıza alakasız mekanlar çıkabiliyor Facebook Places’da. Asıl check-in yapmanız gereken yeri, bu gereksiz mekan kirliliğinden ötürü bulamayabiliyorsunuz. İşte burada Foursquare kullanıcılılarının bilinçliliği ve Super User’ların farkı ortaya çıkıyor. Foursquare daha amacına uygun ve daha doğru mekan bilgilerine sahip bir uygulama.

Foursquare, Facebook Places’a göre kat kat daha eğlenceli. Puan sistemi, rozet ödülleri ve bir mekanın en sıkı ziyaretçisi olup “Mayor”ı olmak Foursquare’i cazip yapan en önemli özelliği. Yaptığınız farklı farklı check-in’ler ile puanlar toplayarak arkadaşlarınızla bir puan tablosunda sıralanıyorsunuz. Ayrıca çeşitli gezip tozmalarınız sonucu bir izci gibi rozetler toplayarak onları profilinizde gururla sergiliyorsunuz. Hergün gittiğiniz bir cafenin, bir lokantanın, bir spor salonunun mayor’ı olarak, orada sanal bir nam salıyorsunuz ve  gelip check-in yapanlar tarafından görülerek, fıldır fıldır meraklı gözler ile o mekanda aranıyorsunuz :). Facebook Places’da en fazla yapabileceğiniz o an orada kimin olduğu ve arkadaşlarınızın o mekana kaç kere geldiği gibi sıkıcı istatistiklere bakmak olacaktır.

Her iki servis de mekan ve mekan sahipleri ile ortaklaşa çalışma çabası içinde (Bkz. Foursquare’in işletmelere ve markalara sunduğu hizmetler). İndirimler, kuponlar ve promosyonlar yaparak servisi canlandırmaya ve cazip kılmaya çalışıyorlar. Foursquare size bulunduğunuz konuma göre en yakın teklifleri anında sunuyor. Facebook Places bu konuda biraz hala zayıf ancak ilerleyen aylarda markaların Facebook Business sayfası ile entegre olacağı konuşuluyor (Bkz. Facebook Deals). Hali hazırda bir çok marka ve firmanın Facebook sayfası olduğunu düşünürsek bu büyük bir avantaj olabilir.

Facebook Places’da olmayan, ancak Foursquare 3.0 ile getirilmiş yeni ve kullanışlı bir özellik olan Explore-Keşfet ile Foursquare hizmetlerinin sadece mekanlar ve firmalar için değil, kullanıcıların yararına olduğunu ispatlıyor. Foursquare’de ilk günden beri mekanlar ile ilgili tavsiyelerde bulunabilmektesiniz. İlk kez gittiğiniz bir mekan hakkında yapılan tavsiyeleri check-in yaptıktan sonra okuyarak ne sipariş verebileceğiniz ya da ne yapabileceğiniz hakkında tavsiyelerden okuyarak zaten fikir edinebimekteydiniz. Ancak ilk kez gittiğiniz bir semt, şehir ya da ülkede ne yapacağınızı bulabilmeniz Explore özelliği ile gerçekleştirebilirsiniz. Foursquare Explore GPS bilgilerinizden yararlanarak size o an en yakın kafe, gece klubü, restoran, mağaza ya da eğlence alanlarını listeleyerek, diğer kullanıcılar tarafından bulunulan tavsiyeleri okumanızı sağlıyor.

Güvenlik açısından bakıldığında ise Foursquare daha güvenli geliyor bana şahsi fikrim olarak. Foursquare’de yaptığınız bir check-in’i gizli tutma şansına sahipsiniz. Ancak Facebook Places’da yaptığını yer her bildirimi profil duvarınızda bütün kullanıcılara açık oluyor. Ayrıca Facebook sizin yaş, cinsiyet ve yer bilgilerinizi yine kendi amacına uygun reklamlarda kullanıp, 3.parti kişiler ile paylaşabiliyor. Yani sizin yaptığını yer bildirimleri sizden çok mekan ve firma sahiplerine yarıyor.

Foursquare’in API özelliği 3.parti programcılara bu servise birçok yeni eklenti, websitesi ya da uygulama ekleme şansını açık tutuyor. Bu açıdan bakıldığında Foursquare’in genişleme ve başka dallarda kendine yer bulma şansı çok fazla (Bkz. Foursquare API kategorisi). Ancak Facebook Places sadece Facebook sitesi içinde bir hizmet olarak kalmaya mahkum gibi görünüyor.

Meriç Güven

Foursquare Türkiye'nin yanı sıra Mental Masturbasyon ve I Love Çeşme isimli bloglarda da yazı yazmaktadır. Aynı zamanda Foursquare SU2 seviyesinde kullanıcıdır.

Foursquare ve Facebook Places karşı karşıya” üzerine 2 yorumlar

  1. Bu karşılaştırma bence foursquare’i anlatmaya çalışılan sayfaya da bağlantı olarak eklenmelidir, çünkü ben Foursquare uygulamasını pek çok defa bu siteden okuyarak anlamaya çalışsam da pek başarılı olamamışken, böylesi bir kıyas ile daha kolay anladım.

  2. tabiki foursquare popülerliği kaybetmez.çünkü daha kapsamlı ve kullanması daha zevkli.ayrıca bazı mekanlarda special olmasıda insanı cezbediyor.facebookun daha çok çalışması lazım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.