Neden Foursquare ve kampanya örnekleri

Geçmişe baktığımızda ilk olarak lokasyon bazlı iş modelleriyle karşılaştık. Foursquare ise bu modeli kullanarak bambaşka bir bakış açısı kazandı. Global rekabetin yerine ise yerel işletme sahipleri “geotargetting”, “local search” ve “location-based” uygulamalara yöneldi. Bu hedef kitleyi hem yakından tanımayı hem de nokta atışı yaparak onlara ulaşmayı sağladı.

Lokasyon bazlı uygulamalar; müşteri sadakati programları yeni bir boyut kazandı.

Foursquare olana kadar bakalım kimler neler yapmış?

– Yelp Check-in özellğini ekledi.
– Google Latitude adlı lokasyon bazlı widget ürünü çıkardı.
– Apple uygulamalarını geliştirdi.
– Facebook Places uygulamasıyla Türkiye’de de yerini almayı başladı.
– Twitter geotagging özelliğine sahip.
– Gowalla iPhone ve Android’de ilerlemeye çalışıyor.
– Foursquare ise smart phone’lar da ki bütün özellikleri bünyesinde toplayarak eğlenceli bir şekilde bizlerle buluşturdu.

Aşağı yukarı 1 yıl önce MSNBC’de bir yazı okudum. Başlık oldukça dikkat çekiciydi. Tabii yoruma açık ancak değerlendirmekte de fayda var. Yazı başlığı aynen şu şekildeydi: “ Foursquare Facebook’un yerini alır mı?

Yazımıza biraz da Foursquare kurucusu Naveen Selvadurai’nin yakın zamanda yaptığı röportajdaki söylemleriyle devam edelim:

– Şuan kullanıcı sayısı 8 milyon
– Hergün 35 bin kişi yeni kayıt oluyor
– “Mayor” (Türkçe anlamıyla başkan/müdavim) olmak artık çok önemli. Markalar “Mayor”lara özel promosyonlar sunuyor. Bu da hem markanın farkındalığına hem de kişinin check-in motivesine pozitif etki sağlıyor.
– Şirketlerin oluşturduğu Foursquare sayfalarıyla kişileri kendine mıktanıs gibi çekiyor.

    Bu arada markalar Fousquare’in popülerliğinin farkında ancak neler yapabileceği konusunda çok fazla bilgi sahibi değiller.

    Kısaca; 2 türlü pazarlama açısından Foursquare kullanılabiliyor:

    1. Mekan sahibi markalar (Starbucks, Wendy’s vb. gibi).
    2. Fiziksel olarak mekan sahibi olmayan -ya da olan- markalar (Bravo TV, Louis Vuitton, The New York TimesHavaianasMicrosoft Windows Live, The History Channel, Syracuse University, Red Bull ve NASA gibi).

      Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

      Yurtdışından bir kaç kampanya örneği

      Air New Zeland Havayolları bir ilki gerçekleştirdi. Air New Zeland, uçuş yaptığı noktalarda check-in yapanlara havayolu lounge’unda ağırlama imkanı ve 100 dolar değerinde de sadakat puanı kazandırıyor. http://www.airnewzealand.co.nz/foursquare

      Brooklyn Museum-Community sayfası da sevdiğim kampanyalar arasında. Foursquare API’leriyl oluşturulan sayfada takipçileriyle birebir etkileşim kuruyor. http://www.brooklynmuseum.org/community/foursquare/

      Bir tane de ülkemizde: Garanti Bankası-Mayormatik

      Garanti Mayormatik kampanyasına katılan kullanıcılar, Foursquare hesaplarını Twitter veya Facebook hesaplarına bağlayarak Garanti Bankası hesabı ile arkadaş olmaları gerekiyor. 12 farklı ATM’den check-in yapan ve Mayor olan kullanıcılar ödülleri kaptı.

      Duygu Özen

      Blogger, fotoğrafcı, dijital pazarlamakolik, yazar, gezer, okur...

      Bir cevap yazın

      E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir