Türkiye’deki işletmeler ve Foursquare kullanımı

Foursquare işletmelere açıldığı günden bu yana, yurt dışındaki markalar bu platform üzerinde birbirinden ilginç kampanyalar düzenlemeye başladı. Türkiye’deki markalar da bunu farketmiş olacak ki, ülkemizde de Foursquare üzerinde yavaş yavaş kampanyalar yapılmaya başlandı. Hatırlarsanız Türkiye’deki ilk Foursquare kampanyasını Dekatlon Buzz ajansı tarafından Bunsquare adı altında Bun Design firması yapmıştı. Ardından Salon İKSV gibi bazı işletmeler, müşteri sadakati programı altında mayor’lara ücretsiz içecek kampanyasını başlattı.

Garanti Bankası’nın, Garanti Mayormatik kampanyası ise şu ana kadar yapılan kampanyalar arasında en çok ses getireni oldu. Garanti Bankası gibi büyük bir kuruluş, bu projesiyle sosyal medyaya verdiği önemi ispatlamış oldu. Bu proje bazı takipçilerin kötü eleştirilerine maruz kalmış olsa da, Foursquare Türkiye olarak biz Garanti Bankası’nı ve onu bu projeyi hayata geçirmeye ikna eden dijital ajansı 41-29’u tebrik ediyoruz. Çünkü bu yarışmayla Garanti Bankası, diğer bankalar arasında kendini yine öncü ve yenilikçi olarak konumlandırmayı başardı. Aynı zamanda da ülkemizdeki kullanıcı sayısı çok yüksek olmayan bir platform üzerinde öngörülerini kullanarak cesurca bir adım atıp, diğer banka ve ajanslar için de yeni ufuklar açmış oldu.

Ülkemizde yapılan en son Foursquare kampanyası ise T-box’ın check-in’meyin kampanyası. Markanın mecra olarak Foursquare’i kullanması çok doğru bir seçim. Hatta markanın başlattığı kampanyanın adı da,  ürünlerine verdikleri isimlerle pek uyumlu olmuş. Kampanyanın sadece check-in yapan kullanıcılara özel 2 al 1 öde avantajı sağlaması ve ayrıca tüm mayor olanlara çeşitli hediyelerin dağıtılması oldukça güzel. Burada en çok beğendiğimiz nokta ise İstiklal Caddesi’ndeki mağazanın vitrinindeki sticker’lar. Bu sticker’lar dışardaki insanların dikkatini çekiyor ve daha önce Foursquare’le tanışmayan insanları meraklandırarak araştırmaya teşvik ediyor. Bu yaklaşımıyla T-box, halihazırda mobil olan kullanıcıyla outdoor iletişimi kurarak onu dijital kanallara nasıl davet edeceğinin güzel bir örneğini sunmuş. Beraberinde Foursquare kullanıcısı olmayanları da bu platforma dahil olmaya teşvik etmiş. Trafo tarafından hazırlanan bu kampanya ise 31 Aralık saat 20:00’ye kadar devam edecek.

GAP Türkiye

GAP Amerika’da sosyal medyayı kullanan en iyi markalar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yaz 14 Ağustos’da Foursquare ile check-in yapan herkese %25 indirim uyguladı. Hatta bu kampanya o kadar ses getirdi ki firma yoğun talep nedeniyle kampanyayı 1 hafta uzatttı. Daha sonra da hazırladıkları reklam filminde Foursquare’in kurucuları Dennis ve Naveen’i model olarak kullandı.

Ülkemizdeki GAP mağazası ise Foursquare’i amacından biraz daha farklı kullanmaya başladı. Foursquare ile kampanya hazırlamak yerine, genel ürün indirimlerinin duyurusunu buradan yapmaya başladı. Foursquare’i kullananlar ya da kullanmayanlar zaten bu indirimden yararlanıyor. Lokasyon bazlı sosyal bir kanalda bilboard kullanmış diyebiliriz. Ama bizim markalara önerimiz, her zaman Foursquare kullanıcılarına özel faydalar sağlaması yönünde olacaktır. Böylece etrafta bulunan diğer Foursquare kullanıcılarına özel fırsatların önüne geçip, farkedilmelerini engellememiş olurlar.

Mavi Jean’s

Foursquare’i GAP gibi kullanarak, genel kampanya duyurularını yapan diğer bir firma ise Mavi Jean’s. Geçtiğimiz hafta Mavi’nin de Special Offer’larını görmeye başladık. Bunu üzerine merak ederek İstiklal Caddesi’ndeki mağazasına gittik. Orada çalışan görevlilere Foursquare ekranımızı göstererek kampanya detayını sorduk. Foursquare’e eklenen bu kampanyadan bilgileri olmadığını öğrendik. Kampanya detayı hakkında bilgilerinin olup olmadığını sorduğumuzda ise bize yandaki broşürlerini gösterdiler.

Kampanyalar Düzenlerken Önemli Notlar

GAP ve Mavi’nin Foursquare yaklaşımlarına baktığımızda, Foursquare ile tanışmış olmaları her ne kadar sevindirici olsa da kampanya düzenlerken dikkat etmeleri gereken noktalar olduğunu da hatırlatmak isteriz.

1- Foursquare üzerinde kampanyalar düzenlemek, markaların ne kadar genç ve dinamik olduğunun bir ispatı.

2- İşletmelerin kendi markalarını Foursquare’e eklerken, Foursquare’in standartlarını dikkate almalarını öneririz. Markaların Mağazalarını “Marka Adı – Mağaza Semti” olarak yazdıklarını görüyoruz. Sadece Marka adlarını girmeleri yeterli olacaktır. Mağaza Semti için Foursquare altında ayrılmış farklı alanlar olduğunu göreceksiniz. İşletmeler için her türlü detay düşünülmüş. Endişe etmeyin.

3- GAP tüm kopya mağazalarını birleştirmişken Mavi, kopya mağazalarını birleştirmeden kampanya düzenlemiş. Kampanyaya başlamadan önce mutlaka kopya mağaza ve şubelerin birleştirilmesi gerekiyor. Bu şekilde ilerde oluşabilecek mağaza karışıklıklarını ortadan kaldırabilir ve arama yapan kullanıcıları daha doğru sonuca ulaştırabilirsiniz.

Türkiye’de düzenlenen bu kampanyalar Foursquare kullanımını arttıracaktır. Bu beraberinde mecranın diğer işletmelerce de farkedilmesini sağlar ve her geçen gün daha fazla marka kampanya düzenlemeye teşvik olur. Kampanyaların artıması ise iki taraflı bir fayda sağlayacaktır ve çark döner…

Farkedilmek için bir yerden başlamak, denemek ve biraz cesur olmak gerekecek.

Hazırlayanlar: Natali Elmasoğlu, Hakan Tozcan

Hakan Tozcan

Foursquare Türkiye'nin kurucusu ve editörüdür. SU3 özel kullanıcı yetkisine sahiptir. Olasılıklarla arası iyi olduğu için genelde ayrıntılarla boğuşur. Bir işi eğlenceli hale getirmeden yapmaz. Takip etmek için: Twitter | Foursquare

Türkiye’deki işletmeler ve Foursquare kullanımı” üzerine 10 yorumlar

  1. merhaba hocam ben bir firmada çalışıyorum ve firmamım foursquarum rede hem tanıtımını hemde işletme kısmında yer almak istiyorum facebook gibi bir sayfa da açamıyorum ne yapmama gerekli Kayıt olduğumda beni normal olaraka keydediyor işletme ikonunu alamıyorum yardımınıza ihtiyacım var bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim…

  2. Merhabalar arkadas lıstemıze 1000.kısımı eklıye bılıyoruz sadece bu rakamı yukseltmek ıcın ne yapmak gerekir sımdıden teskler.

    1. Merhaba, kişi limiti 1.000 ile sınırlı, sizi ekleyenler nedeniyle bu sınıra ulaşılırsa Foursquare’e başvurarak hesabınızı celebrity hesabına dönüştürebilirsiniz. Yanılmıyorsam sizin hesabınız kişisel hesap şeklindeydi, kişisel hesap yerine marka sayfası şekilde oluşturursanız kişi eklemenize gerek kalmaz, kullanıcılar sayfanızı beğenebilirler. Konuyla ilgili olarak yazımızı ve markalar sayfamızı inceleyebilirsiniz.

  3. Cevap icin teskler.peki bir sorum daha olacak bu isi
    profesyonel olarak bize yardım edecek ucret karsılıgı arkadas nasıl
    bulabılırız gercekten ıs yerımızın vaz gecılmez bı parcası oldu
    foursquare

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.