Sosyal ağlardaki yeni trend o an nerede olduğumuzu paylaşmak. Yeni uygulamalar hem gerçek anlamda sosyalleşmeye katkı sağlıyor hem de hızlı girişimcilere fırsatlar sunuyor.
Sosyal ağlar ne yaptığımızdan sonra nerede yaptığımızla da yakından ilgilenmeye başladı. Kullanıcıların o an nerede olduklarını paylaştıkları Foursquare’ın ardından Facebook ve Twitter da yeni uygulamaları ile bu trende katıldı.
Peki ya birkaç yıl öncesine kadar sadece bir ‘nickname’den ibaret olan sosyal medya kullanıcıları nasıl oldu da gerçek dünyada ‘sosyal’ kavramının hakkını fazlasıyla veren sanal uygulamaları sevdi?
Artık sosyal ağlarda tanışan insanlar örgütlenip pazar toplantıları yapıyor, profesyonel etkinlikler planlıyor. “I’m at Kanyon Starbucks” iletisini gördüğünüzde, eğer siz de oradaysanız takip ettiğiniz kişiyle anında yüz yüze görüşebiliyorsunuz. Sözün özü, sosyal ağlar her geçen gün sanallıktan uzaklaşıp gerçek hayatın içine giriyor.
Trendleri gerçekte talep değil arz belirliyor
Sanal alem denince ilk akla gelen isimlerden olan ‘internet ekipler amiri’ Serdar Kuzuloğlu, sosyal medyada paylaşım denildiğinde, genel kanının aksine, sınırlarını kullanıcıların değil uygulamaların belirlediği bir dünyadan bahsetmemiz gerektiğini söylüyor. Kuzuloğlu, “Aralarında Foursquare’ın da yer aldığı üç büyük lokasyon temelli sosyal paylaşım ağının 7 milyon civarında takipçisi bulunuyor. Facebook’un Places uygulamasını devreye sokmasıyla birlikte ise 600 milyon kullanıcının bulunduğu bir ağda yeni bir trendin başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Böyle bir ortamda kullanıcıların bireysel tercihlerinden bahsetmek pek mümkün değil. Trendleri aslında kullanıcıların talepleri değil dolaşıma sokulan yeni uygulamalar belirliyor” diye konuştu.
Sosyal ağlar artık sokağı da kapsıyor
Özellikle 3G internet bağlantısı ile akıllı telefonlar ve tablet pc’lerin yaygınlaşmasıyla birlikte insanların o an nerede olduklarını paylaştıkları lokasyon temelli uygulamaların hızla popülerleştiğini ifade eden Kuzuloğlu, “Bu uygulamaları sosyalleşmenin yeni bir katmanı olarak görmek mümkün. Kullanıcılara klasik ‘haberdar olma’ işlevinin yanı sıra arkadaş listelerindeki kişilerle şu an nerede karşılaşabilecekleri bilgisini de vererek gerçek hayattaki sosyalleşmeye de katkı sağlıyorlar” sözleriyle artık sokağın da sosyal medyanın kapsama alanında yer aldığını belirtti.
Hızlı girişimcileri yeni fırsatlar bekliyor
Lokasyon temelli uygulamaların marka ve mekanlara farklı fırsatlar sunmasıyla diğer sosyal ağlardan ayrıldığını ifade eden Kuzuloğlu, “Forsquare’da ‘şuradayım’ diye yazdığımda en azından 15 bin kişi bu bilgiye sahip oluyor. İnsanlar daha once bilmedikleri ya da bilip de gitmedikleri mekanları böylece tanıma imkanı buluyor. İşin sosyal statü sağlamaya yönelik kısmı da bir başka dikkat çeken nokta. Dolayısıyla mekan temelli bu uygulamalar firmalara yeni tanıtım imkanları sunuyor diyebiliriz. Ayrıca bu uygulamalar şirketlere müşterileri hakkında davranış analizi yapabilme ve profil çıkarabilme imkanı da sağlıyor” dedi.
‘İmkansız’ gerçek oluyor, acele eden kazanır
TriaMedya sosyal medya uzmanı ve sosyalmarka.com blogunun yazarı Taci Yalçın da sosyal ağlardaki yeni uygulamaların yarattığı ticari fırsatların Türkiye’de de kısa sure içinde farkedileceğine kesin gözüyle baktığını belirtiyor. Yalçın, “Çalıştığım markalara vakit kaybetmeden lokasyon bazlı sosyal medya kampanyaları kurgulamalarını öneriyorum. Fazla değil birkaç yıl sonra bir mekana ayda ortalama kaç kişinin geldiğini, bir mitinge kaç kişinin katıldığını, bir maça kaç kişinin gittiğini bu platformlar sayesinde öğrenebiliyor olacağız. Bu şimdilik bir ütopya gibi görünse de sosyal medyada trend olmuş birçok uygulamanın da kısa süre öncesine kadar ütopya gibi algılandığı göz önüne alındığında, ilerleyen günlerde bu konuda pek çok yenilikle karşılaşacağımız kesin. Kısa bir sure öncesine kadar ‘imkansız’ denilen şeyler gerçek olmaya başladı. Bu süreçte elini çabuk tutarak sosyal medyaya adapte olan şirketler kazanacak” sözleriyle konunun ekonomik boyutunu vurguladı.
Sanal alem ile gerçek dünya birleşiyor
Tick Tock Boom digital halkla ilişkiler ajansının genel müdürü Tevfik Bülent Öngün, lokasyon bazlı uygulamaların getirdiği yeniliklerin internetin evrim sürecinde küçümsenemeyecek bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Öngün, “İnternet kullanımının sürecini gözden geçirelim, masaüstü bilgisayarlardan laptoplara geçiş yaptık. Laptoplarımızı çeşitli mekanlarda kullanmaya, hatta sosyalleştiğimiz mekanlarda internete bağlanmaya başladık. Bu sürecin sonunda sıra cep telefonlarına geldi. Eskiden arkadaşlarıyla sosyalleşen insanlar şimdi sosyalleştiği mekanlara interneti de sokarak aslında online ile offline mecranın birleşmesini sağladı. Foursquare, Gowalla ve Facebook Places gibi sistemler sayesinde internetin bilgisayar egemenliğinden çıkıp cep telefonlarına girmesi hız kazandı ve daha da kazanacak” diye konuştu.
Düşük bütçelerle büyük işler yapmak mümkün
Tevfik Bülent Öngün, “Bize “mobil hayat” sunan bu uygulamaların yakın gelecekte hayatımızda çok daha fazla yer kaplayacağına inanıyorum. Facebook, diğer lokasyon bazlı uygulamaların yanında dominant bir role sahip olacaktır. Çünkü Facebook, bu tip uygulamaları destekleyecek her türlü öğeye zaten sahip. Kimliğiniz belli, arkadaş listeniz zaten hazır. Bu tip uygulamalar markalar açısından da hem pazarlama hem de iletişim açısından eşsiz fırsatlar sunuyor. Bunu inovatif şekilde değerlendiren markalar düşük bütçelerle büyük işler başarabilir” dedi.
Üç kez ‘şu an kahve içiyorum’ yazana bir kahve de ‘şirket’ten
Sosyal ağlar arasında en yüksek ticari getiriyi sağlaması beklenen lokasyon temelli uygulamaların ilginç kullanım alanları ortaya çıkmaya başladı bile. ABD’de sosyal ağların önemini anlayan kafe sahipleri, sosyal ağlarda tanıtımlarını yapan ve ‘şimdi şu kafede kahve içiyorum’ yazısını belli sıklıkla paylaşan müşterilerine ücretsiz kahve servisi yapmaya başladı.
Sosyal ağlar ABD’de dolmuş kültürü yarattı
Bizim için son derece tanıdık olmasına karşın batı dünyasının pek sıcak bakmadığı ‘dolmuş kültürü’ de yeni sosyal medya uygulamaları ile hayata geçmeye başladı. Taksiye bineceği zaman Forsquare’e bu bilgiyi yazan internet kullanıcıları o an taksiye binecek olan yakınlarındaki kişilerle bir araya gelerek taksi ücretini paylaşma yoluna gidiyor.
Angelina Jolie şu an nerede
Konuma dayalı sosyal ağların her geçen gün yeni kullanım alanları ortaya çıkıyor. http://www.justspotted.com internet sitesi de dünyaca ünlü yıldızların şu an dünyanın hangi köşesinde olduğunu gösteren bir uygulamayı hayata geçirdi. ABD’nin California eyaletinden yayın yapan site, sosyal ağlarda paylaşılan bilgilerden yola çıkarak dünyaca ünlü oyuncu, şarkıcı, manken ve sporcuların o an nerede olduğunu yayınlıyor.
İz bırakmak isteyenler için bir alternatif de Turkcell’den
Turkcell’in hayata geçirdiği ‘Gezenzi’ Türkiye’nin ilk lokasyon tabanlı sosyal paylaşım sitesi olma özelliğini taşıyor. Web sitesi üzerinden ya da cep telefonları aracılığıyla bağlanılabilen uygulama ile kullanıcılar, o an bulundukları herhangi bir yerden fotoğraf, yazı, video ve müzik gibi içerikleri paylaşabiliyor. Gezenzi kullanıcılarının gittikleri mekanlar, gezdikleri yerler, yol ve hava durumuna ilişkin bırakmak istedikleri izler harita üzerinde gerçek zamanlı olarak gösteriliyor.
Kaynak: Radikal